Mikä on huvivene/mökkivene?

Huvivene on ehkä tunnetuin vene Pohjoismaiden rannikolla ja se sopii monelle. Tyypillisiä mökkiveneitä löytyy 14-15 jalan ja 27-28 jalan välillä ja tämäntyyppiset veneet on valmistettu useista materiaaleista, joissa lasikuitu ja alumiini ovat yleisimpiä. Näiden veneiden moottorin koko vaihtelee yhtä paljon kuin koko, 30-35 hevosvoimasta 300-400 hevosvoimaan asti. Huvivene on usein jonkin verran halvempi vaihtoehto kuin esimerkiksi bowrider tai päiväristeilijä.

Kenelle huvivene sopii?

Huvivene on vene, joka sopii sinulle hyvin päiväretkitarpeisiin. Näissä veneissä on suuret avoimet alueet, ne ovat käytännöllisiä ja antavat kuljettajalle hyvän yleiskuvan. Mökkivene on monella matkustajaveneenä, jossa se kattaa kuljetuksiin liittyvät tarpeet, matkatavaroiden ja materiaalien kuljetuksen tai vain rentouttavan merimatkan. Huvivene matkustajat istuvat perässä kuin bowriderissä tai päiväristeilijässä, mutta vastineeksi saat veneen, jossa on helppo liikkua. Huvivene sopii erinomaisesti vesiurheiluun ja kalastukseen, varsinkin kun voi liikkua vapaasti keulasta peräkannelle ja sinulla on hyvä yleiskuva niistä, joilta vedät veneellä vesisuksilla / wakeboardilla / putkella.

Jos olet myös sellainen, joka haluaa välttää paljon huoltoa, huvivene on erittäin hyvä vaihtoehto. Tässä sinulla on sellainen vene, jonka kannen puhdistaminen on helppoa ja pääset helposti kaikkialle.

 

Mökkivene hyttillä ja ilman

Osa huviveneitä toimitetaan hytillä, mikä laajentaa käyttömahdollisuuksia. Tännä saa yleensä 1-2 sänkyä, ja joissain isommissa huviveneissä saa myös pesualtaan ja wc:n. Joissakin keskikokoisissa huviveneissä saat myös oman wc-tilan. Täällä voi olla hyvä pohtia, haluatko septi WC:n vai tarvitsetko kannettavan käymälän. Hytti voi olla myös loistava paikka lapsille, kun lämpötila laskee illalla tai kun he tarvitsevat tauon auringosta.

 

Rungon muotoilu, toiminta ja kannen muotoilu - mitä voit odottaa

Huviveneissä on usein ominaista urheilullisuus ja monet etsivät sellaisista veneistä vain hyviä ajo-ominaisuuksia.

  • Painopiste: Usein huviveneissä voi olla hieman korkeampi painopiste kuin esimerkiksi bowriderilla. Tämä johtuu siitä, että konsoli ja sinä istut korkeammalla.
  • Konsolin asento (paino): Monissa veneissä konsolin asento on keskitetty (kutsutaan usein keskikonsoliksi) ja jos konsoli on sijoitettu oikealle puolelle, se on usein ohjausasento vasemmalle päin tällä (vasemmalla). Tämä varmistaa optimaalisen painon jakautumisen. Katso ohjausasentoa ja kysy myyjältä painon jakautumista venettä katsoessa (tässä on jälleen tärkeää miettiä tarpeitasi; kuinka paljon lastaat, kuinka monta on mukana jne.)
  • Kelluvuus: Suurin osa huviveneistä on suunniteltu käytännölliseen käyttöön ja kuljetukseen, mutta peräpenkille mahtuu 2-3 henkilöä. Kiinnitä huomiota veneen kelluvuuteen ja tarkista, mitä varten runko on tehty. Huviveneitä keulaosaa käytetään myös usein enemmän kuin Daycruiser veneessä päiväretken aikana.
  • Nopeus: Huviveneiden matkavauhti on normaalisti 18-25 solmua. Kun mietitte venettä on hyvä tarkistaa matkanopeuden kulutus (l/h). Tässä voi eri merkkien välillä olla iso ero.

Huvivene varusteet - mihin kannattaa keskittyä?

Tuulilasi+kuomu

Tuulilasi ja matkustajien suojaus on tällaisessa veneessä yleensä pienempi kuin veneissä, joissa on suurempi tuulilasi. Joitakin eroja on kuitenkin jäljitettävä, etkä huomaa tätä ennen kuin istut veneessä ja testaat. Siksi suosittelemme testaamaan kuljettajan asentoa nähdäksesi, kuinka tämä sopii sinulle:

Useat huvivene toimitetaan kuomuratkaisuilla (ns. sprayhood), tämä voi olla erittäin hyvä ratkaisu sateen sattuessa.
Sprayhood on yleensä helppo asentaa, mutta voit testata erilaisia ​​ratkaisuja nähdäksesi, mikä niistä on paras.
Sprayhood voi nopeasti olla ero kauniilla säällä parhaiten toimivan mökkivenen ja sellaisen, jota voit käyttää enemmän säästä riippumatta.

Etukannella tilaa

Oletko tyytyväinen tähän, onko se tarpeeksi iso ja vastaa tarpeitasi?
Katso tarkasti lattiatilaa ja sen suunnittelua. Onko helppo päästä takakannelta keulaan? Onko siellä paljon tilaa matkatavaroille tai ruoalle?

Säilytystila.

Kuinka monta säilytystilaa veneessä on? Tarkista säilytystila keulassa. Kuinka monta siellä on?
Miten lastaus sujuu (mieti, kun lastaat raskaita matkatavaroita jne., onko vene helppo lastata?)
Onko veneessä minihytti? Tämä löytyy usein konsolin alta ja on loistava paikka säilyttää kaikki matkatavarat, jotta pidät kannen tyhjänä ja siistinä matkan aikana.
Lepuuttajien pidikkeet: Onko veneessä integroidut lepuuttajien pidikkeet tai älykkäät pidikkeet, jotka eivät vie tilaa? Auttaa pitämään kantesi siistinä

Virta ja pistorasiat.

Onko veneessä 12V ja pistorasia? Mistä näitä löytyy ja onko ne älykkäästi asetettu matkapuhelimen ja tablettien/ipadien lataamista varten?
Joissakin mökkiveneissä on 2 akkua, yksi käynnistystä ja toinen kulutusta varten. Tämä on etu, kun olet päiväretkellä ja sinulla on jäähdytyslaatikko käynnissä, matkapuhelin latauksessa ja moottori sammutettuna. Silloin olet varma että moottori varmasti käynnistyy.

Navigointi.

Katso karttaplotterin sijainti ja kuinka helppoa sillä on navigoida. Vinkki huviveneessä on istua sekä kuljettajan paikalla että seisoa kuljettajan paikalla testattaessa. Tämäntyyppisissä veneissä monet ihmiset päättävät seisoa ja ajaa suuren osan ajasta

Sting huviveneet / Mökkiveneet